Projecten

Landhuis Lochem

Verkennend onderzoek naar de historische waarden van een landhuis in de omgeving van Lochem dat is aangewezen als Rijksmonument.

Uitvoering van het onderzoek in het landhuis, waarvoor enig hak- en breekwerk is overeengekomen, en de zelfstandige uitwerking tot een waardenstellend rapport met een advies voor herstel van de historische structuur. Met dit rapport van dit onderzoek heeft de architect een ontwerp voor de verbouwing gemaakt.

De opdrachtgever die dit landhuis zelf wil gaan bewonen wil dit onderzoek als onderbouwing voor het verbouwingsplan. Uit het onderzoek blijkt dat de oorspronkelijke structuur door een ingrijpende verbouwing is doorbroken. Het landhuis met de naam “Boekhorst” blijkt de opvolger van een vrijstaande herenkamer bij een boerderij met dezelfde naam in de nabije omgeving. Het landhuis dat ontworpen is door J. A. Gerritsen uit Zutphen voor een zoon van dichter A.C.W. Staring, is gebouwd op een hoogte aan de rand van het stroomdal van de Berkel. Naast een nieuwe kap, mogelijk naar ontwerp van Nicolaas Molenaar, en enkele ondergeschikte wijzigingen ontstond door de verbouwing uit het midden van de 20e eeuw een zeer ruime hall  met vide, waarin een open trap is geplaatst.